Actualiteit Leestijd: 16 november 2022
Heil voetbal! Sluit het voetbalstadion dat antisemitisme en racisme vermenigvuldigt. Artikel van Maurice Leeser op Sportknowhowxl.

Artikel geschreven door Maurice Leeser op Sportknowhowxl.

Het is woensdag 14 september 2022, de UEFA Champions League-wedstrijd AC Milan tegen Dynamo Zagreb staat op het programma. Voor de wedstrijd marcheren honderden Kroatische fans van Zagreb door de straten van Milaan, onderwijl de Hilter-groet saluerend en Nazi-leuzen scanderend. Zonder enig probleem kan de supportersgroep, de zogenaamde ‘Bad Blue Boys’, San Siro betreden en hun team de gehele wedstrijd ‘aanmoedigen’.

Voetbal-gerelateerd antisemitisme is al decennialang een Europees fenomeen, een diepgeworteld verschijnsel dat zich niet beperkt tot een enkele club, een specifieke voetbalcompetitie of een land. Nederlandse voetbalstadions zijn geen uitzondering. Dit ondanks de inspanningen van de KNVB, de Rijksoverheid, gemeenten, de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie om antisemitisme, racisme en discriminatie buitenspel te zetten. De Nederlandse aanpak richt zich voornamelijk op het vergroten van de pakkans van het individu in het voetbalstadion. Denk aan zwaardere strafeisen, slimme camera’s, meer cameratoezicht, een speciale meldingsapp voor toeschouwers en meer training en scholing voor stewards en medewerkers tuchtzaken.

 

Bananen en oerwoudgeluiden