Veel gestelde vragen

Waarom is de Commissie Mijnals er?

De commissie is in het leven geroepen om de KNVB en de Rijksoverheid in kennis en zo nodig daad te helpen in het realiseren van haar ambities waar het gaat om racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal. De commissie Mijnals hecht, net als de KNVB en de Rijksoverheid, enorm aan het beginsel dat de rechten en kansen van iedereen bevorderd worden zodat we een duurzame verandering in het voetbal teweegbrengen.

Humphrey August Mijnals (1930-2019) was de eerste Surinaams-Nederlands voetballer die voor het Nederlands elftal speelde. Sinds het officiële begin van het Nederlands Elftal in 1905 was er nooit eerder een Surinamer hiervoor geselecteerd. Hij maakte zijn debuut op 3 april 1960 en had daarvoor al ruim 40 interlands gespeeld voor Suriname. Hij kwam driemaal uit voor Oranje en kreeg in 1999 de eretitel Surinaams voetballer van de eeuw. Na zijn loopbaan als speler, werd hij trainer van de Utrechtse club Faja Lobi. In 2008 ontving hij de Sportpenning van de gemeente Utrecht.

Wat doet de Commissie Mijnals niet?

De commissie heeft een advies-functie. Daarmee neemt de commissie geen meldingen aan, neemt geen beslissingen omtrent beleid/regels, en doen geen uitvoeringstaken vanuit het aanvalsplan OVIVI.

Waar kun je een melding doen?

Een melding van discriminatie en/of racsime in het voetbal of daarbuiten kan gedaan worden met de app de DiscriminatieMelder.

De app is te downloaden via Google Play en de App Store. Met de DiscriminatieMelder heeft men drie opties om melding te maken: Melding Algemeen, Betaald Voetbal en Amateurvoetbal. Meldingen in de eerste categorie worden opgevolgd door Discriminatie.nl.

Voor het betaald voetbal is de app vooral bedoeld voor stadionbezoekers. Zij kunnen een melding maken als een incident zich in het stadion voordoet. Deze melding gaat direct naar de veiligheidscoordinator in het stadion, zodat bijvoorbeeld een steward gevraagd kan worden om poolshoogte te nemen.  Voor het amateurvoetbal gaan de meldingen naar Discriminatie.nl.

De KNVB ontvangt een overzicht van verenigingen waar incidenten zijn gemeld en een geanonimiseerde beschrijving van het incident. Vervolgens neemt Discriminatie.nl contact op met de melder en wordt indien de melder dit wenst, ook de KNVB betrokken. De KNVB neemt contact op met de vereniging. Daarnaast kan de zaak worden voorgelegd aan de secretaris van de speciaal aanklager discriminatie om te beoordelen of er een tuchtzaak gestart kan worden of een vooronderzoek daartoe.

Melden kan ook anoniem. Opvolging richting de melder is dan niet mogelijk. Wel worden de incidenten geregistreerd. Hierdoor vormt zich een beeld van de problematiek en is helder waar en welke acties nodig zijn.  De app is een onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal, ‘Voetbal is van Iedereen’, een initiatief van de Rijksoverheid, KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en Vrouwen Eredivisie.

De DiscriminatieMelder vind je hier.

Waar is onze inzet op geweest?

Het belangrijkste is dat we geprobeerd hebben een stip op de horizon te zetten. Die stip houdt in dat de KNVB binnen 5 jaar een voorbeeldbond zou moeten zijn voor alle sportbonden in Nederland op het gebied van inclusiviteit en het bestrijden van racisme. En de Nederlandse voetbalbond heeft een voorbeeldfunctie voor alle voetbalbonden in Europa.  Aangezien de KNVB de grootste voetbalvereniging is, vinden we het als commissie belangrijk dat zij als voorbeeld voor alle verenigingen doen waar ze voor staan.

Wat hebben we bereikt?

Samen met de KNVB zijn er inmiddels een aantal stappen in de goede richting genomen. Er zijn voorlichtingsprogramma’s, er worden experimenten uitgevoerd met slimme technologie, er is een meldings-app, een speciaal aanklager voor discriminatie en racisme meldingen, en er wordt zwaarder gestraft. Voor de amateurverenigingen is er een theatervoorstelling om de bewustwording te vergroten. Ook is er begeleiding voor de verenigingen beschikbaar die op dit thema verder willen ontwikkelen.

En er is nog veel meer te bereiken, daar zetten we ons graag voor in.

Voor wat voor vragen kun je contact met ons opnemen?

Hoewel we in eerste instantie een adviesorgaan zijn voor de KNVB en de Rijksoverheid, staan we open voor serieuze vragen om de algehele kennis rondom dit onderwerp te verrijken en onze doelen te realiseren. Het kan zijn dat we je doorverwijzen naar de FAQ’s, onderzoeken die op de site vermeld staan, andere instanties of geledingen binnen de KNVB.