Wetenschap Leestijd: 18 november 2016
Etnische en gender diversiteit in topbesturen en coaching posities in het Nederlandse profvoetbal. Peeters, R. & Van Sterkenburg, J. (2016).

In de Nederlandse media is recentelijk berichtgeving verschenen over de geringe zichtbaarheid van etnische minderheden in leidinggevende functies in het Nederlandse professionele voetbal (o.a. Studio Voetbal op 26 november 2016 en het NRC Handelsblad op 5 november 2016).

Dit staat in scherp contrast met de grotere etnische diversiteit die men terugziet op de voetbalvelden zelf. Een eerdere rapportage op dit gebied van Bradbury, Van Sterkenburg & Mignon (2014) in opdracht van UEFA en FARE liet zien dat deze situatie zich over de Europese stadions uitstrekt. De etnische diversiteit is vooral terug te vinden op de velden en niet zozeer in de grotendeels witte boardrooms.

De cijfers die in deze rapportage verschenen zijn echter alweer een aantal jaar oud en zijn toe aan vernieuwing. In deze rapportage zal de Nederlandse situatie worden geschetst zoals deze er op het huidige moment voorstaat. De achterliggende hoofdvraag achter deze inventarisatie en analyse is als volgt geformuleerd: Hoeveel mensen met een etnische minderheidsachtergrond zijn er werkzaam in senior governance posities en coaching posities in het Nederlandse professionele voetbal en wat is de verhouding tussen mannen en vrouwen in dezelfde posities?

Lees hier het volledige artikel.

 

Voetbal is voor iedereen